Ψυχικά υγιής παρά της πανδημίας COVID-19

24.10.2020


Για μήνες τώρα, έχουν ακολουθηθεί συνιστώμενα μέτρα όπως η διατήρηση της απόστασής σας, η χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών σας για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Συνιστάται να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις κοινωνικές επαφές. 

Όμως οι άνθρωποι, ως κοινωνικό ον, χρειάζονται επαφές. Τα παιδιά και οι έφηβοι ειδικότερα υποφέρουν από τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών τους, καθώς η ομάδα των συνομηλίκων τους είναι, σύμφωνα με τον ερευνητή και νευροεπιστήμονα της νεανικής επιστήμης καθηγητής Daniel Siegel, «απαραίτητος για την επιβίωση», ειδικά για τους εφήβους.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την εξαιρετική κατάσταση με ψυχικά υγιή τρόπο; Ας φροντίσουμε μαζί και την ψυχολογική ευημερία των συνανθρώπων μας μαζί. 

Περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό όχι μόνο η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και η ψυχολογική αντίσταση, η «ανθεκτικότητα» μας. Μέσα από ρουτίνες που μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στην καθημερινή ζωή, έχετε την ευκαιρία να κάνετε κάτι καλό για την ψυχή σας κάθε μέρα για να ενισχύσετε τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. 

Κοιμηθείτε ήσυχα 

Κοιμήσου αρκετά. Η διάρκεια του ύπνου είναι πολύ ατομική, αλλά πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 7 και 9 ωρών για ενήλικες. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενισχύονται πολύ σημαντικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος και πραγματοποιούνται διάφοροι μηχανισμοί επισκευής. Οι εμπειρίες και τα στρες της ημέρας αντιμετωπίζονται επίσης ψυχολογικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Εάν υποφέρετε από δυσκολία να κοιμηθείτε ή να κοιμηθείτε, μην περιμένετε πολύ για να λάβετε υποστήριξη. 

Πάρτε λίγο καθαρό αέρα 

Εάν είναι δυνατόν, ασκηθείτε καθημερινά στον καθαρό αέρα. Η διαμονή στο δάσος / πάρκο είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Μετά από μόλις 30 λεπτά, αυξάνεται η δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα. 30 λεπτά άσκησης στον καθαρό αέρα κάνει επίσης θαύματα κατά της καταθλιπτικής διάθεσης και του άγχους! Κάντε ό, τι σας χαλαρώνει Ενισχύστε την ψυχολογική σας ευημερία κάνοντας χαλαρωτικά πράγματα για εσάς αρκετές φορές την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από το περπάτημα του σκύλου, το χαλαρωτικό μπάνιο, την ακρόαση μουσικής ή το διαλογισμό. Ό, τι είναι καλό για εσάς, κάντε το όσο πιο συχνά γίνεται! 

Μείνετε σε επαφή και μιλήστε για τις ανησυχίες σας

Πραγματοποιήστε τακτικά τηλεφωνικές κλήσεις ή συναντήστε άτομα που βρίσκονται κοντά σας μέσω μιας σύσκεψης Zoom ή παρόμοιου! Μιλήστε ανοιχτά και ειλικρινά για τις σκέψεις, τις ανησυχίες σας, τις δυσκολίες στην καθημερινή ζωή, αλλά και για χαρούμενες, χιουμοριστικές και όμορφες εκδηλώσεις που βιώνετε στην εργασία σας ή στον ιδιωτικό σας χρόνο. Μοιραστείτε ιδέες και συμβουλές για όλα όσα σας φαίνονται σημαντικά. 

Έχετε μια αίσθηση του χιούμορ 

Προσπαθήστε να ενσωματώσετε το χιούμορ στην ιδιωτική και επαγγελματική σας καθημερινή ζωή. Το χιούμορ και το γέλιο λειτουργούν ενάντια στους φόβους και τις ανησυχίες. Το γέλιο ενεργοποιεί περιοχές και διαδικασίες στον εγκέφαλό μας που οδηγούν σε χαλάρωση και περισσότερη εμπιστοσύνη. Τα παιδιά και οι νέοι έχουν συχνά τις καλύτερες ιδέες για αυτό! Π.χ. συναντηθείτε με τους συμμαθητές σας κάθε μέρα σε μια συγκεκριμένη ώρα μέσω του WhatsApp και πείτε στον άλλον ένα αστείο. Δεν υπάρχουν όρια στη φαντασία σας. 

Αποφύγετε το αλκοόλ και τη νικοτίνη

 Είναι πιθανό ότι επί του παρόντος παρατηρείτε τον εαυτό σας να καταφεύγει όλο και περισσότερο σε αλκοόλ, νικοτίνη ή άλλες ουσίες. Αυτό μπορεί να είναι μια ασυνείδητη προσπάθεια καταστολής ή μούδιασμα δυσάρεστων συναισθημάτων όπως φόβος, ανασφάλεια, μοναξιά, θλίψη κ.λπ. Μακροπρόθεσμα, διακινδυνεύετε την υγεία σας και κινδυνεύετε να εθιστείτε. Εάν ανησυχείτε για την καταναλωτική σας συμπεριφορά, μιλήστε για αυτήν. Δεν είσαι μόνος! Βοήθεια και λήψη βοήθειας Επιστημονικά ευρήματα από τη θετική ψυχολογία δείχνουν ότι η «βοήθεια» είναι αυτό που κάνει τους περισσότερους ανθρώπους πιο ευτυχισμένοι μακροπρόθεσμα. Όταν βοηθάτε, και οι δύο επωφελούνται - το άτομο που τον βοηθά και ο ίδιος ο βοηθός. Η νεαρή μαμά με τα δύο μικρά παιδιά που υποτίθεται ότι εργάζεται στο σπίτι στο σπίτι και είναι χαρούμενη όταν ρίχνει μια γρήγορη ματιά στα μικρά. Ο συνάδελφος εργασίας που πρόσφατα χώρισε και χαίρεται για μια κλήση ... Ή δωρίζετε σε έναν οργανισμό που υποστηρίζει άλλα άτομα προς όφελος σας ...

 Ας φροντίσουμε μαζί και την ψυχολογική ευημερία των συνανθρώπων μας μαζί!